Hoe kies ik een kantoorruimte?

Hoe kies ik een geschikt kantoor passend bij mijn organisatie?

Heb je net je eigen onderneming ingeschreven bij de KVK? Of is je bedrijf zo’n succes dat je meer ruimte nodig?  Wellicht ben je simpelweg op zoek naar meer vierkante meters kantoorruimte? Wat je huidige situatie ook is, het kiezen van de juiste kantoorruimte kan knap lastig zijn. Wij bij Frame Offices snappen dat er veel veranderd is op het gebied van aanbod en variatie op de kantorenmarkt en helpen je daarom graag een stapje op weg. Want hoe kies en vind je nou een geschikt kantoor voor je organisatie?

Cijfers en vaktechnische termen vliegen je al snel om de oren, zodra je je gaat verdiepen. Best lastig allemaal en dat snappen wij. Geen paniek! Wij bij Frame Offices helpen je graag verder en leggen het stap voor stap aan je uit.

 

Beginnen bij begin

Laten we beginnen bij het begin in je zoektocht naar kantoorruimte. Tegenwoordig zijn er zo veel verschillende mogelijkheden, een keuze is dus niet altijd even makkelijk te maken.
Laten we ons daarom in eerste instantie richten op het verschil tussen het bedrijfsverzamelgebouw en het business center. Een bedrijfsverzamelgebouw is een kantorenpand met meerdere verhuurbare kantoren/ruimtes waar verschillende ondernemingen zich kunnen vestigen met daarbij de mogelijkheid om gedeelde faciliteiten te hebben zoals het toilet of pantry. Echter staat het bedrijfsverzamelgebouw erom bekend dat het meeste zelf wordt geregeld, zo worden er ook zo goed als geen extra services aangeboden. In een business center worden er, net als bij een bedrijfsverzamelgebouw, ook meerdere verhuurbare ruimtes verhuurd in één gebouw. Het grootste verschil echter is dat er in een businesscenter meer services beschikbaar zijn waardoor de huurders zo veel mogelijk worden ontzorgd. Een business center wordt daarnaast gecreëerd met een eigen identiteit en met een eigen community. Hierdoor is er een groter gevoel van saamhorigheid aanwezig in een businesscenter dan in een bedrijfsverzamelgebouw waar het meer ieder op zichzelf is. Dus stel jezelf de vraag, ben ik op zoek naar een kantoorruimte waar ik samen met mijn collega’s alles zelf moet regelen en waarin we meer op onszelf aangewezen zijn? Of ben ik op zoek naar een kantoorruimte waar ik ontzorgd word en onderdeel wordt van een groter geheel?

Hoeveel ruimte heb ik nodig?
En dan komt de tweede vraag, hoeveel ruimte heb ik nodig? In de volksmond spreken we graag over vierkante meters en dat spreekt voor zich zou je zeggen, toch? Dit is helaas niet helemaal het geval. Binnen het commerciële vastgoed wordt er namelijk gesproken over vloeroppervlakte. De vloeroppervlakte (VO) van een gebouw geeft zowel de bruto-vloeroppervlakte (BVO) als de verhuurbare vloeroppervlakte (VVO) aan. Het is dus van belang dat er goed wordt gekeken naar welke oppervlakte je nu echt nodig hebt. Indien er wordt gesproken over de verhuurbare vloeroppervlakte (VVO), dan betaalt de huurder niet voor liften, trappenhuizen en installatieruimtes. Wordt er dus gesproken over bruto-vloeroppervlakte (BVO), dan wordt er door de huurder dus wél betaald voor liften, trappenhuizen en installatieruimtes. In de meeste gevallen spreekt men van de verhuurbare vloeroppervlakte (VVO), omdat dit dikwijls de basis vormt voor de huursom en ter indicatie gebruikt wordt voor het aantal m2 per werkplek of FTE-er. Ben je dus aan het rondkijken, kijk dan altijd naar de verhuurbare vloeroppervlakte (VVO), een belangrijke factor om de juiste grote voor jouw kantoorruimte te vinden.

 

Servicekosten

Maar de grootte van de kantoorruimte is uiteraard niet alles, want aan het einde van de maand moeten de rekeningen toch ook betaald worden. En als je deze rekening bekijkt, zie je hoogstwaarschijnlijk ook het woord: servicekosten staan. Maar wat zijn deze servicekosten nou eigenlijk precies? Hier zijn behoorlijk wat variabelen in te vinden en is met name afhankelijk van de huurovereenkomst die je gaat afsluiten. In eerste instantie zijn dit kosten die betrekking hebben op gebouw gebonden kosten, die de verhuurder maakt voor de huurder. Denk hierbij aan onderhoud van de airco-installatie, schoonmaakkosten van de algemene ruimtes, receptie-services, gemeentelijke heffingen, beveiligingskosten, waterkosten, gebruik van kantoormeubilair etc. Over het algemeen geldt: Hoe meer aangeboden services, des te hoger de servicekosten.

Wat zijn nu mijn mogelijkheden?

En we horen je denken, en nu? Nu blijft er alsnog veel over om over na te denken. Dat begrijpen wij, daarom zijn wij bij Frame Offices, met onze locaties verspreid door het hele land, er hier voor jou. Bij Frame Offices bieden wij plekken die werken met kantoren voor iedereen in elk formaat én met flexibele huuropties. Onze werkplekken zijn ontworpen met volledige aandacht voor jou en jouw collega’s. Kies jij ervoor om door Frame Offices jouw werkplek te laten verzorgen, dan heb je niets om je zorgen om te maken en kan je je volledig focussen op je eigen werk.

Zo zorgt ons hospitality voor een warm onthaal bij binnenkomst of een vriendelijke groet bij vertrek. Maar ons hospitality team gaat verder dan dat, wij bieden services aan die net dat ene stapje verder gaan dan andere. Zo bieden wij bijvoorbeeld verschillende servicepakketten aan, passend bij ieders wensen en behoeftes, of verzorgen wij in overleg services op maat. Naast ons hospitality team, is er in elke Frame Offices locatie een heerlijk horecaconcept aanwezig waar je de meest heerlijke lunches, borrels, lekkernijen en de uiteraard broodnodige cafeïne shots kan halen. En wil je je collega’s eens goed uitdagen neem hen dan mee naar één van onze fitnessruimtes, waar jij en je collega’s jullie zelf even goed in het zweet kunnen werken voor een goede inspiratie boost. Maar naast inspanning, is ontspanning ook van essentieel belang voor een gezonde werkdag. Om deze reden biedt Frame Offices ook locaties aan met ontspanningsmogelijkheden in ruimtes waar je even helemaal kunt relaxen aan, ook wel onze Happy Zen-plekken genoemd. En om nou te zorgen dat je naast een heerlijk gevulde buik, in- en ontspanningsmogelijkheden, je nog meer kan focussen op je eigen werk bieden wij ook nog een onze Time Savers aan. Zo nemen wij graag jouw huishoudelijke klusjes uit handen en kunnen wij zorgen voor je was, maar ook je kleding strijken of stomen is voor ons geen enkele moeite!

Meer weten? Neem contact op met één van onze locaties op of vul ons contactformulier in op onze website.

By Sharon Hilferink