Reikhalzend weer naar kantoor?

Nu het thuiswerk advies vervalt, worden de vierkante meters van kantoor opeens weer relevant. Want in welke vorm komt men weer terug naar kantoor en hebben we alle gehuurde vierkante meters nog wel nodig? Over het algemeen zijn de meningen van de grotere bedrijven dat een 100% terugkeer naar kantoor niet meer van deze tijd is. Een 50/50 verdeling in werken op kantoor en thuiswerken lijkt een logischer vervolgzetting.

Decentraliseren
En waarom zou je nog langer al je werknemers naar één groot hoofdkantoor laten komen?
In de verdeling kantoor en thuiswerken, blijkt een tweede trend zichtbaar: het decentraliseren van het hoofdkantoor. De gehele corona periode heeft wel duidelijk gemaakt dat het ‘allen moeten samen komen in één groot hoofdkantoor’ op een hellend vlak is komen te staan. Alle werknemers structureel samen laten komen in een kantoor kan leiden tot gezondheidsrisico met een bedrijfsrisico als bonus. Bovendien blijft het structureel samenkomen in een hoofdkantoor de fileproblematiek in de hand werken. Even gemakkelijk organiseren de werknemers zich in kleinere kantoorgebouwen in de periferie. Zo fiets je in Alphen aan de Rijn met gemak naar kantoor en kan je de auto naar Amsterdam laten staan. In de hybride-werkvorm is een kantoor standplaats dus niet meer heilig. Met locaties in Leiden, Haarlem, Hoofddorp, Alphen aan de Rijn, Leeuwarden en Zwolle voorziet Frame Offices juist in dit vraagstuk van decentralisatie van het hoofdkantoor.

Te groot kantooroppervlak?

Eind februari laat het kabinet dus de coronarestricties vervallen en daarmee ook het thuiswerkadvies. Ook ondernemerskoepels VNO-NCW en MKB-Nederland kijken reikhalzend uit naar een volledig geopende samenleving zonder beperkingen in bezettingsgraad of openingstijden, schrijft het Financieel Dagblad. Het teruggaan naar kantoor zal eerder geleidelijk gaan, niet alle werknemers staan immers te springen om weer 100% weer op kantoor aanwezig te zijn. Wat doe je dan eigenlijk met de grootte van je werkvloer? Volstaat deze nog of kun je ben je met minder efficiënter af? Ongebruikte vierkante meters drukken namelijk onnodig op de cashflow van je bedrijf.

Hybride werkvormen
Voor de inzet op het zogeheten hybride werken heeft Frame Offices turnkey kantoorruimte in elke maat te huur, voorzien van alle benodigde service. Of je nu een kleine zelfstandig ondernemer bent met grootse plannen of een multinational met een behoefte aan flexibiliteit. De wensen van vandaag zijn vaak anders dan de ambitie van morgen. Flexibel kunnen schalen in kantooroppervlak maakt bedrijven toekomst bestendig. Daarom maken we al onze contracten op maat, of dat nu gaat om duur, grootte of locatie. Op die manier betaal je niet voor kantoorruimte die je nu niet meer nodig hebt, maar heb je wel de mogelijkheid om in de toekomst alsnog uit te breiden.

 

In algemene zin willen de starters juist wel naar kantoor komen. Ze zien kantoor niet alleen als een sociale hub of clubhuis, maar willen ook naar kantoor komen voor kennisdeling, samenwerking en de ruimte zelf. Het kunnen kiezen tussen verschillende vormen en type werkplekken, is direct verbonden met positieve werkervaring en gevoel van autoriteit. Kantoor is dan ook voor iedere starter een verademing na deze periode van moeten thuiswerken en zeker in de huidige woningmarkt waar de starter ook nog eens geen kant op kan. Sociale interactie op kantoor en de goede werkruimte zijn nog nooit zo belangrijk geweest voor deze groep.

Toch blijft voor een grote groep het thuiswerken populair. Het inzetten op hybride werkvormen, oftewel de combinatie van thuis en op kantoor werken, is een logische stap. Volgens studie van onderzoeksinstelling TNO blijkt dat 80% van de werknemers grotendeels thuis wil blijven werken. Verhoudingen kantoor-thuiswerken komen over het algemeen te liggen rond de 50/50 of 30/70. Financiële dienstverleners geven dikwijls de medewerkers en teams de gelegenheid dat zelf in te richten, waar het MKB nog worstelt met de juiste aanpak en invulling.

Bij Frame Offices adviseren we je graag over grootte, duur en locatie van schaalbare kantooroplossingen. Wil je meer weten over de flexibele mogelijkheden op één van onze locaties? Neem dan contact op met onze locaties of vul ons contactformulier in op onze website.