Stationslocaties als succesfactor voor kantoor

Stationslocaties als succesfactor voor kantoor

 

Leeuwarden integreert spoorzone als nieuw stadsdeel. De herontwikkeling door Leyten Vastgoedontwikkeling van het oude Aegon-gebouw aan de voet van het station maakt daar onderdeel van uit. Tegenwoordig heet dit gebouw Markt058en kenmerkt zich door een onderverdeling van studentenwoningen en een bedrijfsverzamelgebouw. Deze gemengde ontwikkeling draagt bij aan een sterke regio rond het centraal station van Leeuwarden. Het magazine Stationslocaties berichtte in november 2021 ‘Transformatie spoorzone Leeuwarden in volle gang’. Niet voor niets koos Frame Offices voor deze stationslocatie in het hoge Noorden. Als nieuw zakelijke hotspot laadt Frame Offices de business dynamiek rondom het centraal station van Leeuwarden. Essentieel daarin is de toevoeging van een lokale horeca held in de plint. Met urban bistro Sophia’s op de begane grond en in de grote binnentuin strekt de reuring zich ook uit buiten de gangbare kantoortijden. Soepel loopt de business dynamiek van de dag over in de ontspanning van de avond en het weekend.

 

De herontdekking van Stationslocaties is over heel Nederland waar te nemen. Bestaande kantoorkolossen rondom stations worden omgetoverd tot nieuwe en goed werkende ecosystemen, waar combinaties van wonen, werken, scholing en leisure leiden tot meer bedrijvigheid, levendigheid, mobiliteit. Stationslocaties dragen bij aan de groei van een sterk landelijk stedelijk netwerk. Frame Offices kiest voor toekomstbestendige kantoorlocaties, omvangrijk en strategische gelegen. Naast Leeuwarden vestigde Frame Offices zich ook al op of tegen de stations aan van Amersfoort, Hoofddorp, Haarlem, Leiden Lammenschans, Rotterdam Blaak en Rotterdam Alexander. Onze locaties geven bedrijven en organisaties duurzame landelijke mobiliteit, meer verbinding met de binnenstad, korte reistijd tot vliegvelden en een waaier aan voorzieningen. Dat trekt talent aan en bindt talent voor langere tijd.

 

Levendig en bedrijvigheid vormen twee belangrijke ingrediënten voor het aantrekken van talent. Bedrijven hebben daarom ook de wens directe toegang te hebben tot diverse voorzieningen en met het openbaar vervoer voor de deur, bericht vastgoedmarkt. Want ook bij het aantrekken van nieuw talent blijkt de locatie van belang te zijn: een duurzaam bereikbare werklocatie met gevarieerde voorzieningen kan dan de doorslag geven in het kiezen voor een baan. Ook JLLziet deze trend terug in de kantorenmarkt. Millenials en Gen Z zetten zich steeds meer in om sociale en duurzame impact te maken en dat heeft een directe invloed op werkgevers voor de keuze voor een kantoorlocatie. De traditionele opvattingen over reizen naar je werk hebben een 180graden draai gemaakt. Talent kiest steeds meer voor groene alternatieven, vitaliteit en mobiliteit, duurzame kilometers liggen immers op het spoor en vitale kilometers maak je op de fiets. Frame Offices ziet dit regelmatig terugkomen in de overwegingen die bedrijven maken voor een (her-)vestiging van hun kantoor.

Een ding is zeker. Talent haal je niet binnen met een locatie op een winderig bedrijventerrein langs de snelweg. De bereikbaarheid met openbaar vervoer is vaak slecht en dikwijls is de enige voorziening een wandeling over troosteloze parkeerplaatsen. Organisaties en bedrijven weggestopt in anonieme, grijze en inspiratieloze kantoorgebouwen op de bedrijventerreinen aan de randen van steden, hebben het nakijken. Stationsgebieden zijn volop in ontwikkeling en richten zich op wereldbestormers; zakelijk, ondernemend en initiatiefrijk, van studenten en zzp’ers tot start ups en internationale topbedrijven.

Ook Laurens Vrind, Managing Director van Frame Offices, herkent die sneltrein van ontwikkelingen rondom de Nederlandse stationsgebieden. De aantrekkingskracht van een stationslocatie in de kantorenmarkt is enorm. Voor Frame Offices dragen stationslocaties bij aan de versnelling van community building, de bezettingsgraad en een gevarieerde huurdersmix. Bijkomend voordeel is de eenvoudige verbinding over het spoor tussen de locaties waar het flexwerken voor nomaden geheel tot hun recht komen. Voor een goede office community met een sterke synergie liggen de uitdagingen in het samenbrengen van verschillende ambities, functies en doelgroepen. Traditionele opvattingen over woon-werk verkeer, anonieme winderige rand stedelijke bedrijfsterreinen en een gebrek aan voorzieningen zijn niet meer van deze tijd. Omgevingsdynamiek, verblijfskwaliteit en duurzame mobiliteit zijn nu de doorslaggevende factoren in de locatiekeuze voor werkgevers. De voordelen van een stationslocatie spelen sterk mee in de keuze voor een kantoorlocatie. De kantoren van Frame Offices op stationslocaties voldoen ruimschoots aan deze drie factoren.